Nicolai Jørgensen is de ijskoude spits van Feyenoord. Maar hoe blijf je zo rustig als de Deense aanvaller? Hoe heeft hij dat geleerd en waarom is die rust zo belangrijk? Hij vertelt het je zelf!

Hoe houd je je hoofd koel in belangrijke wedstrijden?

“Dat doe ik vooral door te bedenken: deze wedstrijd is niet anders dan de andere 33 duels die ik speel in een seizoen. Ik denk dat ik voor de eerste Klassieker in De Kuip echt veel te nerveus was. Terwijl ik nooit zenuwachtig ben voor een wedstrijd! Ik voelde de stress en ik verwachtte echt meer van mezelf dan ik in die wedstrijd heb laten zien. Maar ik heb hier wel van geleerd. ”

 

Als het niet lekker loopt, kan dat frustrerend zijn. Heb jij hier vroeger last van gehad?

“Ja, ik concentreerde me zo vaak op de verkeerde dingen: de scheids, het veld, de tegenstanders, mijn medespelers… weet je, als je boos bent ga je iedereen de schuld geven. Ik kreeg daardoor bijvoorbeeld een hoop domme gele en rode kaarten. Het is ook moeilijk: als je zo graag wil winnen, raak je gefrustreerd als dingen niet gaan zoals jij wilt. Pas toen ik 23 jaar oud was, leerde ik alle slechte gedachten af te sluiten en mijn woede te gebruiken om harder te rennen en keihard te werken.”

 

Welk advies geef je aan jonge voetballers die met hetzelfde zitten?

“Blijf je best doen, blijf hongerig naar de bal, de goal en de winst. Verspil je energie niet aan dingen waar jij niks aan kunt doen. Ik heb bijvoorbeeld geleerd dat ik het best mijn mond kan houden. Hierdoor ben ik minder afgeleid door mijn negatieve gedachten. Als ik nu wat zeg, is het positief en coach ik mijn teamgenoten beter. Ook belangrijk: praat niet slecht over jezelf! Als jij een fout maakt, voelt dat alsof de hele wereld die fout heeft gezien. Kijk vooruit, naar de volgende actie die je gaat maken. Je kunt alleen veranderen wat je nog gaat doen.”