Een warming-up zorgt ervoor dat je spieren en geest klaar zijn voor de wedstrijd. Maar als keeper heb je andere oefeningen nodig dan wanneer je veldspeler bent. Inmiddels keept Eloy Room voor PSV, maar toen hij nog bij Vitesse zat spraken we ‘m over de beste manier om warm te worden. Hij legt jou uit hoe jij goed aan de wedstrijd begint.

Rekken en strekken

“De rek- en strekoefeningen zonder bal gaan hetzelfde als bij de veldspelers. Het enige verschil is dat je als keeper meer aandacht aan je armen besteedt. Draai ze naar voren, naar achteren, naar de zijkant… tot je het gevoel hebt dat ze goed los zijn.”

Balgevoel

“Dan komt de bal erbij. Laat een teamgenoot of trainer eerst makkelijke ballen op je schieten, die je zonder al te veel inspanning vangt. Als je daar genoeg van hebt, mogen de ballen van iets verder af halfhoog worden geschoten. Daarna komen de moeilijkere schoten, van grotere afstand.”

 

Voorzetten

“Oefen ook een paar voorzetten. Teamgenoten schieten de bal vanaf de zijkant van het veld hoog tussen jouw 5 metergebied en de penaltystip. Vraag ze de bal zo hoog te schieten, dat je echt een flinke sprong moet maken om hem te vangen. De bedoeling is dat je je helemaal uitstrekt.”