Als jouw team de bal heeft, kan de tegenstander niet scoren. Het is een oude voetbalwijsheid. Balbezit hou je door vrij te lopen en je man te slim af te zijn. Deniz Türüc geeft tips! Tegenwoordig speelt hij bij Kayserispor, maar hier draagt hij het shirt van Go Ahead Eagles nog. 

De bal afschermen

“Gebruik je lichaam om de bal af te schermen. De tegenstander kan niet veel doen als je dit goed doet. Meestal kun je dan een actie maken en kom je hem voorbij. Het kan ook zijn dat hij een overtreding maakt: dan heb je toch mooi een vrije trap!”

Deniz Turuc - Balbezit - Afschermen

 

Balcontrole

“Je moet de bal op gevoel van voet naar voet kunnen laten gaan. Oefen met dribbelen terwijl je niet naar de bal kijkt, maar juist vooruit. Dan kun je kijken naar de afspeelmogelijkheden, in plaats van of dat ding nog wel aan je voet kleeft.”

Deniz Turuc - Balbezit - Balcontrole

 

Snelheid maken

“Zoals een zwemmer baantjes trekt, zo kun jij heen en weer lopen op het voetbalveld met de bal aan je voet. Doe dit op een steeds hoger tempo. Peter (van Ooijen) klokt hier hoe snel ik ben. Zal ik mijn recordtijd verbreken?!”

Deniz Turuc - Balbezit - Snelheid

 

Weet waar je medespelers zijn

“Als je aan de bal bent, komt er een punt dat je teveel tegenstanders om je heen hebt. Daarom moet je altijd weten waar je medespelers staan. Zo heb je een ‘escape’!”

Deniz Turuc - Balbezit - Medespeler