Zonder scheidsrechters, geen voetbal. De wedstrijd zou een bende worden! Probeer eens zelf een wedstrijd te fluiten. Misschien vind je het wel super leuk! Maar in elk geval snap je veel beter wat er komt kijken bij het vak van scheidsrechters. GOAL! is langs geweest bij de KNVB, waar Kevin Blom ons deze 4 scheidsrechter tips geeft. 

4 scheidsrechter tips

Kevin Blom tips spullen

1. Dit heb je nodig

“Als scheidsrechter heb je een hoop spullen nodig. Natuurlijk een fluit, maar denk ook aan gele en rode kaarten, een notitieboekje, een munt voor de toss, 2 vlaggen voor de grensrechters en een wedstrijdbal. Let er ook op dat je een shirt aan hebt dat niet lijkt op dat van één van de 2 teams. Ik heb altijd 4 kleuren shirts bij me, maar het liefst draag ik groen.”

GOAL! 10 2018

Plus tof bordspel in GOAL! 10

Kevin Blom kaarten tips

2. Verwarring voorkomen

“Met duidelijkheid is iedereen blij. Wijs bijvoorbeeld gelijk de juiste kant op bij een vrije trap of ingooi. Zorg ook dat je geen verkeerde kleur kaart kan trekken. Daarvoor is een handig trucje: doe de gele kaart in de rechterbroekzak en rood in de linker.”

Kevin Blom tips fluit volume3. Fluitsignaal

“Het volume en de duur van de fluittoon zegt veel. Bij een klein vergrijp past een kort fluitsignaal, terwijl je bij een harde overtreding juist hard en langduriger fluit. Daarmee geef je aan: je gaat over de grens! Wanneer je een paar keer kort achter elkaar fluit, krijg je de aandacht van de spelers.”

Kevin Blom tips rustig

4. Commentaar afhouden

“Spelers moeten wel wat kunnen zeggen, maar jij bepaalt als scheids waar de grens ligt. Op deze manier geef je aan dat ze op hun tellen moeten letten. Op alles zeuren, vloeken, agressief worden: daar is geen plaats voor op het voetbalveld!”

 

Pol van Boekel scheidsrechter