Egypte en België spelen vandaag een oefenwedstrijd tegen elkaar. Beide teams beginnen volgende week als underdog aan het WK! Ze moeten zich wapenen tegen sterkere ploegen. Nathan Rutjes en Roda JC assistent-trainer Rick Plum geven 3 tips hoe je ondanks alles positief kan blijven als je tegen een topteam moet!

Gelijkwaardig

Nathan Rutjes: “Of je nou vaak scoort of vaker op de bank zit: je maakt allemaal deel uit van een team. Natuurlijk mag je wel respect hebben voor oudere of beter spelers, maar die mogen jou nooit het gevoel geven dat je minder bent dan zij zijn. Die denkfout maakte ik bij Sparta en sindsdien weet ik: dat ga ik anders doen als ik ouder ben.”

Rick: “Ook als coach moet je niet te erg uit de hoogte doen. Jij hebt niet altijd gelijk, omdat je nu eenmaal coach bent. Stel je af en toe kwetsbaar op, durf verkeerde beslissingen toe te geven. Als je gelijkwaardig aan elkaar bent, ontstaan de mooiste dingen.”

Nathan Rutjes Rick Plum

Positief coachen

Rick: “Het is niet leuk om voor de hele groep aangesproken te worden op een fout. Sommige spelers reageren daar goed op, maar meestal is het verstandiger om 1-op-1 te praten.”

Nathan: “Ik loop wel eens tijdens de wedstrijd naar iemand toe wanneer ik zie dat hij z’n koppie laat hangen. Dan wijs ik hem op de dingen die goed gaan. ‘Kop op, je staat lekker te voetballen!’”

Rutjes Plum positief coachen

Omgaan met fouten

Nathan: “Ik heb absoluut het meest geleerd van de wedstrijden die ik met grote cijfers heb verloren. Kijk, leuk is het niet, maar een fout is niet het eind van de wereld. Je hebt nog steeds lekker gevoetbald en wat je leert uit je fout, maakt jou weer beter.”

Nathan positief na fout

 

Tips van de Donk Van Dongen Leeuwinnen