Een aanvaller loopt richting het doel en heeft een vrije schietkans… maar die komt nooit tussen de palen. Niet als het aan Mike te Wierik ligt, die hier nog het shirt van Heracles Almelo draagt. Hij legt jou uit hoe je het best een schot blokt.

De bal blokken met Mike te Wierik

Een goede houding

“Komt een aanvaller op jou af met de bal aan zijn voet? Geen paniek! Blijf geduldig naar de bal kijken. Je hoeft pas in te grijpen als hij wil schieten. Zodra hij de bal raakt, spring jij en maak je jezelf breed. Probeer de bal met je goede voet op te vangen, zodat hij weg van het doel kaatst.”

Mike te Wierik

Handen binnenboord!

“Het is super moeilijk om je armen onder controle te houden, zeker als de bal recht op je af komt. Maar hands maken in het strafschopgebied is natuurlijk dodelijk! Probeer daarom in elk geval je handen langs je lichaam te houden. Buiten de 16 vind ik het wel fijn mijn armen een beetje te gebruiken om mezelf in balans te houden. Een vrije trap vanwege hands is niet zo erg, daarom is het ‘t best om een schot net buiten de 16 tegen te houden.”

Mike te Wierik

Niet bang zijn

“Ik denk altijd: liever een bal in mijn gezicht, dan een tegengoal. Maar het is best eng, zo’n bal die recht op je af komt! Zorg in elk geval dat je met je ogen open het duel aangaat: zo zie je waar de bal naartoe gaat en kun je reageren.”

Mike te Wierik

 

Sta in de weg

“Bij een buitenspeler die richting de achterlijn loopt, haal je vaak de dribbel of voorzet eruit. Let op wanneer de aanvaller vertraagd en zet je schrap om te springen. Let weer op je armen wanneer je springt binnen de 16 en probeer de voorzet over de zijlijn te krijgen. De achterlijn is ook goed: liever een corner, dan een doelpunt uit die voorzet!”

Mike te Wierik

Anouk Hoogendijk geeft tips