Als je de jongste speler op het campingveldje bent, zien andere spelers jou niet altijd staan. Er is maar één antwoord: laat zien wat je kunt met de bal! Oranje Leeuwinnen Merel van Dongen en Daniëlle van de Donk laten zien hoe je met jouw voetbalskills de grote jongens hun mond laat houden.

Merel van Dongen

24 jaar * Komt uit Amsterdam * Speelt bij: Ajax * Positie: verdediger * Eerder bij: Alabama Crimson Tide, ADO Den Haag

Daniëlle van de Donk

25 jaar * Komt uit Valkenswaard * Speelt bij: Arsenal * Positie: middenvelder * Eerder bij: Kopparsbergs/Göteborg, PSV/FC Eindhoven, VVV-Venlo, Willem II

Tips Trucjes van de Donk Van Dongen Leeuwinnen

1. Laat zien dat je er bent

Merel: “Ik ben verdediger en laat de aanvaller die ik dek altijd even weten dat hij niet zo makkelijk van me af komt. Zoek dan vroeg in het partijtje een duel op. Je tegenstanders weten dat ze rekening met je moeten houden, maar je medespelers zien ook dat je de bal uitstekend verovert en beschermt.”

Tips Trucjes van de Donk Van Dongen Leeuwinnen hard schieten
2. Toon je schotkracht

Merel: “Als de tegenstander jou onderschat, verwacht hij vast geen mega hard schot van jouw voeten! Als je de juiste houding aanneemt, is dat een stuk makkelijker. Dat doe je door schuin achter de bal te staan. Zet daarna eerst een paar kleine stapjes. voordat je met een grote stap je standbeen naast de bal zet. Houd jezelf in balans met je armen en leun een beetje naar voren, terwijl je de bal met je wreef raakt. Hoe verder je naar achter leunt, hoe hoger de bal komt.”

Tips Trucjes van de Donk Van Dongen Leeuwinnen Panna

3. Panna geven

Daniëlle: “Een panna is de ultieme voetbalvernedering. Voor een perfecte panna, vertraag je een beetje als je tegenstander op je af komt. Vervolgens wacht je tot de tegenstander wil happen en zijn benen wagenwijd openstaan… Dan speel je de bal ertussendoor!”
Merel: “Als je dit op de training bij mij probeert, dan ben je nog niet jarig, haha!”