Een penalty nemen is altijd spannend. De bal op de stip, oog in oog met de keeper, de ingehouden adem van het publiek en je teamgenoten die op je rekenen. Maar hoe neem je nu een goede penalty? En als je keeper bent: hoe stop je ze? Aanvaller Thierry Ambrose en keeper Karol Niemczycki van NAC geven tips!

 

Penalty-tip van Thierry: Blijf kalm en focus

Thierry: “Denk vooral niet teveel na voordat je schiet. Concentreer je op waar je gaat schieten en wees zelfverzekerd en positief. Als je te gestrest bent, mis je hem eerder. Je bent dicht bij de goal, er zijn geen verdedigers, die bal kan erin. Oefen je ook niet suf. Het is net als bij fietsen. Als je weet hoe je een penalty moet nemen, dan weet je hoe je een penalty moet nemen.”

Penalty tip Ambrose NAC Breda

 

Penalty-tip van Karol: Let op het standbeen

Karol: “Kijk als keeper altijd alleen naar de bal en het standbeen van de schutter. Aan het standbeen kun je de richting van het schot vaak al zien, voordat hij de bal raakt. Wijst zijn voet naar links, dan gaat ‘ie links schieten.”

Penalty tip Karol

 

Tip van Thierry & Karol: Speel met je ogen

Thierry: “Je kunt de keeper laten denken dat je in een andere hoek gaat schieten dan je eigenlijk gaat doen. Kijk naar de ene hoek voor je gaat schieten en leg de bal aan de andere kant van de goal in het net.”

Karol: “De tip dus voor keepers: kijk nooit naar de ogen van de penalty-nemer!”

Penalty tip NAC GOAL!

 

 

GOAL! 2 2018

Nog meer Tips & Trucs? In GOAL! 2 geeft FC Twente-speler Danny Holla corner-tips!

 

 

 

 

 

Ten aanval met Bryan Linssen