Dikke kans dat je ‘m gister weer voorbij hebt zien komen tijdens Nigeria – IJsland: de Viking Klap. De manier waarop de fans van IJsland hun spelers aanmoedigen is tof en uniek. En jij kan ‘m ook leren! GOAL! heeft het originele 5 stappenplan van TΓ³lfan, de IJslandse fanclub, gekregen. Oefen jij ‘m voor het komende seizoen?

1. Vind een Viking

Je moet eerst zorgen voor een groep mensen om je heen. Het tofste aan de Viking Klap, of de IJslandse Hakka, is het geluid dat het maakt. Wanneer iedereen op het zelfde moment klapt, geeft dat een machtig geluid.

viking

Kari Arnason

2. Wijs een drummer aan

Een groep gevonden? Mooi! Zet je drankje op de grond en leg je toeter neer. Tsja, sorry… je hebt nu eenmaal beide handen nodig. Wat je ook nodig hebt, is een drummer. Hij of zij geeft het ritme aan… ‘boem, boem’. Dan klapt iedereen tegelijk in z’n handen en roept op de klap ‘HUH!’.

3. Focus!

Heel belangrijk: geef alles wat je hebt. Beeld jezelf in dat je team zojuist een prachtige wedstrijd heeft gewonnen. Je zult zien dat je ‘Viking Klap’ nog veel meer impact heeft!

 

4. Voel je IJslander

Niemand kan de ‘Viking Klap’ zo eerlijk en goed doen als een echte IJslander. Daarom moet je zorgen dat jij IJslander wordt. Geef jezelf een IJslandse naam. Dat kan hier!

 

5. Weet waar je vandaan komt!

Je moet wel weten waar de Viking Klap vandaan komt. Na lang onderzoek, heftige discussie en veel speurwerk hebben IJslanders ontdekt dat het vermoedelijk van de Schotse voetbalclub Motherwell komt. Fans van de IJslandse club Stjarnan hebben het naar het dunbevolkte land meegebracht. Daar was het de fanclub van IJsland, TΓ³lfan, die het introduceerde bij het nationale team.