In een voetbaltoernooi of bekerfinale kunnen penalty’s de beslissing brengen. Als je hem raak schiet of juist tegenhoudt, ben jij de grote held van jouw team. GOAL! is bij Sparta langsgegaan om aan Roy Kortsmit en Thomas Verhaar penalty tips te vragen om van strafschoppen jouw specialiteit te maken. Of je nu keeper of veldspeler bent!

1. Penalty tips Roy & Thomas: Afleiden

Tips strafschoppen Afleiden Verhaar Kortsmit

Roy: “Soms proberen keepers de strafschopnemers uit hun concentratie te halen. Geef de bal aan ‘m, kijk even goed naar hem en zeg: ‘Ik weet wel waar jij schiet!’ Je kunt ook een grapje maken. Dan is ie ook afgeleid.”
Thomas: “Als we een strafschop krijgen, ga ik pas heel laat naar de bal toe. Er is namelijk behoorlijk wat tumult als de scheids een penalty geeft. Als de storm is gaan liggen en de keeper staat op zijn lijn, ga ik pas achter de bal staan.

2. Penalty tip Roy Kortsmit: Relax!

Relax Tips strafschoppen Verhaar Kortsmit

Roy: “Als keeper kun je vooral winnen tijdens een penaltyserie. Dat betekent: ontspan! Knoop goed in je oren dat de nemer van de strafschop waarschijnlijk nerveuzer is dan jij. Die gedachte zorgt er eigenlijk al voor dat je met 1-0 voor staat.”

3. Penalty tip Thomas Verhaar: Geniet!

Geniet Tips penalty Verhaar Kortsmit

Thomas: “Roy zegt het terecht: een penalty nemen is soms spannend. Probeer er niet aan te denken dat je kunt missen. Want een grotere kans om een doelpunt te maken, krijg je in een wedstrijd zelden. Zie het dus vooral positief: jij komt straks gewoon op het scorebord te staan!”

 

Penalty tips NAC Breda Ambrose en Karol