Het hart van Nederlandse voetballiefhebbers bloedt een beetje. Robin van Persie stopt met voetballen! In GOAL! 4 lees je een afscheidsinterview en ook met de cover zeggen we: Robin, bedankt! Lees hier nog 2 andere antwoorden die ‘RVP’ in het leuke gesprek gaf!

Alles voor voetbal

In Parijs liet je ooit 4 kiezen trekken om een spierblessure te voorkomen, heb je nog meer dingen gedaan om je voetbalprestaties te verbeteren?

“Ja, dat weet ik nog. Ik had 2 ontstoken verstandskiezen. De dokters wilden het in 2 stappen doen: eerste de eerste 2, dan de andere. ‘Als we het doen, haal ze er dan alle 4 tegelijk uit!’ zei ik. Ik heb 5 dagen door een rietje moeten eten. Maar ik moet zeggen dat ik daarna weinig echte spierblessures meer had. Sommige doktoren geloven erin dat bepaalde zenuwbanen invloed hebben op andere delen van je lichaam. Bij mij lijkt het zo te zijn!”

Niet extreem eten

“Het enige wat ik verder heb veranderd, zijn mijn eetgewoonten. Hoe ouder ik werd, hoe meer ik op eten ben gaan letten. Door eigen ervaringen ontdekte ik hoe belangrijk gezond eten is voor een topsporter. Na een wedstrijd kun je lekker een pizza nemen. Maar neem je kip met groenten en rijst in plaats van een pizza, dan voel je je de volgende dag meteen sterker en beter. Ik heb het zelfs uitgetest in mijn loopbaan. Ik ben eens met opzet slecht gaan eten na een wedstrijd en een week later juist extreem gezond.

Feyenoord Van Persie Familie

Dat maakte echt een groot verschil in hoe ik me de volgende dag voelde op het trainingsveld!  Ook heb ik wel eens 6 weken alleen maar groen gegeten als test. Maar dat is veel te extreem. Je verliest dan spiermassa en in 6 weken raakte ik 5 kilo kwijt. Je komt voedingsstoffen tekort. Een mens heeft ook eiwitten nodig.”

Advies voor Shaqueel van Persie

Welk advies heb je voor je zoon Shaqueel, die bij Feyenoord in jeugd speelt?
“Ik ben zijn vader, en zo benader ik hem ook. Hij is 12 jaar en waar ik hem op een speelse en relaxte manier kan helpen, doe ik het. Maar het is niet mijn taak om hem profvoetballer te maken. Het is wel mijn taak om te zorgen dat hij positief is als mens en dat als hij straks 20 jaar is, hij goed zijn school heeft afgemaakt.  Hij kan ook leuk tennissen en golfen, maar die sporten ziet hij als hobby’s. Voetbal is echt zijn passie. Ik vind dat iedereen zijn hart moet volgen. Doen wat je passie is: in zijn geval is dat voetbal. In het geval van onze dochter Dina is dat paardrijden. Ze speelt ook hockey, maar paardrijden is echt haar passie.

Van Persie Barry Pirovano

Ik zal nooit tegen Shaqueel zeggen: je moet zoveel keer scoren of je moet zo en zo spelen. Soms moet een kind ook leren om zijn eigen worstelingen te overwinnen. Dat hoort bij het leven. Ik heb ook leren omgaan met teleurstellingen. Dat proces hoort erbij.”

Robin, bedankt!