In Engeland doet Liverpool voor het eerst sinds jaren mee om de titel. Dat komt door de goede spelers die ze hebben. Ze kunnen de speelstijl van coach Jürgen Klopp perfect uitvoeren. ‘Gegenpressing’, noemt de Duitse trainer het. In GOAL! 1, die dinsdag 12 februari in de winkel ligt, lees je alles over het geheim van Liverpool.

Gegenpressing: Oranje deed het al toen je opa nog jong was

‘Gegenpressing’ is een Duitse term (letterlijke vertaling: tegendruk). Het is een tactiek waarbij het hele team na balverlies druk op de bal zet. Zo kan die direct weer worden afgepakt! Jürgen Klopp heeft het vernieuwd en ingevoerd bij Liverpool. Maar hij is zeker niet de uitvinder.

Het Nederlands elftal doet het 45 jaar geleden al! Het is onderdeel van het ‘totaalvoetbal’, zoals het genoemd wordt. In het kort komt het hierop neer: iedere speler op het veld moet zowel aanvallen als verdedigen. In 1974 verovert Oranje hiermee de wereld, omdat het nooit eerder is vertoond. Tijdens het WK in Duitsland, haalt Oranje de finale. Die verliest Nederland van het gastland, maar tot op de dag van vandaag herinneren mensen zich vooral het spel van Nederland.

In dit filmpje zie je Oranje soms met 7 of 8 spelers tegelijk op 1 tegenstander jagen.

Liverpool FC

Je kunt het je misschien niet voorstellen, maar Liverpool is één van de succesvolste clubs in het Engelse voetbal. De club wordt maar liefst 18 keer landskampioen. Alleen de laatste keer is alweer in 1990… zelfs je vader of moeder herinnert zich dat waarschijnlijk niet meer. Dit seizoen doet het team weer mee om de landstitel. Dat gebeurt in 2014 voor het laatst, maar ook dan gaat het op gruwelijke wijze fout.

Het laatste grote succes boeken ‘The Reds’ in 2005, als de club de Champions League wint na een krankzinnige finale. Met rust staat het 3-0 voor AC Milan. Een afslachting dreigt! Maar in de 2e helft voltrekt zich een wonder… check de video hieronder! Vorig Champions League-seizoen gaat het in de finale dramatisch mis.

Bijnamen quiz

Tijd voor een Oranje-quiz!