Sommige voetbalfans balen van een interland-week. Er staan dan minder potjes op het programma en hun favoriete club speelt niet. Maar hé, interlandvoetbal is geweldig! GOAL! kijkt vooral uit naar de burenruzie tussen Nederland en Duitsland, maar ook nog naar 2 andere wedstrijden. We  vertellen jou waarom jij ze ook zou moeten zien!

Burenruzie Nederland – Duitsland

Eén van de grootste krakers in het landenvoetbal, is Nederland – Duitsland. Dat komt vooral door de historie. Zo verliest Nederland, lang geleden, in 1974, een WK-finale van de Duitsers. Tijdens dat WK maakt Oranje indruk en wereldwijd zijn mensen het erover eens: Nederland was de beste ploeg op het toernooi. In 1988 pakt Nederland in Duitsland de Europese titel. In de halve finale wordt Duitsland verslagen. Veel mensen zeggen na afloop van Euro 88: ‘de halve finale was de finale’.

De laatste jaren is de hevigheid van de burenruzie Nederland – Duitsland afgenomen. Dat komt omdat Duitsland sterker is maar bovendien veel leuker en aanvallender speelt dan in het verleden. Nederland en Duitsland zijn positiever over elkaar. Toch is deze Nederland – Duitsland weer interessant. Rond Oranje hangt een positieve sfeer. Bij Duitsland is er juist chagrijn, na het WK waarin de ploeg kansloos wordt uitgeschakeld in de eerste ronde. Voor beide teams staat er in deze Nations League-wedstrijd dus veel op het spel. Voor ‘Die Mannshaft’ de kans om te bewijzen dat het WK een vergissing was. Voor de mannen van Ronald Koeman juist de kans om te laten zien dat ze op de goede weg zijn. Ook heel interessant: welke debutanten komen in het veld? Krijgt Arnaut Danjuma Groeneveld een kans? Maakt Steven Bergwijn zijn eerste minuten in Oranje? Staat Denzel Dumfries in de basis? Mag Pablo Rosario voor het eerst het shirt van het grote Oranje aantrekken? Ze zouden allemaal graag een voorbeeld nemen aan coach Ronald Koeman, die weet hoe het is om tegen Duitsland te scoren!

Nederland – Duitsland, zaterdag 13-10, 20:45u

 

Lewandowski scoort tegen Italië

Italië doet, net als Nederland niet mee aan het WK. Maar in tegenstelling tot Oranje, gaat het voetballend nog steeds niet lekker in ‘De Laars’. Al 5 wedstrijden op rij weet de viervoudig wereldkampioen niet te winnen. Het spel is vaak matig en echt grote sterren heeft ‘La Squadra Azzurra’ niet. Vooral aan doelpuntenmakers heeft het team van coach Mancini een gebrek. Topscorer in de selectie is de ervaren verdediger Giorgio Chiellini met 8 goals (in 98 wedstrijden). Spits Ciro Immobile heeft 7 maal gescoord in 34 wedstrijden. Dat is ongeveer 1 goal per 5 wedstrijden… voor een centrale aanvaller niet bepaald indrukwekkend. Robert Lewandowski komt er in elk geval z’n nest niet voor uit. De Pool maakt in iedere 2 wedstrijden wel 1 goal, gezien zijn 55 treffers in 100 potjes. Tijdens de vorige interland van Polen, die met 3-2 wordt verloren van Portugal, scoort ‘Lewa’ niet. Kortom: Italië moet vrezen voor het ergste….

Polen – Italië, zondag 14-10, 20:45u

 

Engeland in de herkansing tegen Kroatië

‘Football’s comming home’, zingt heel Engeland deze zomer. Daarmee bedoelen ze: Engeland brengt de wereldbeker naar Londen. Daar zit wat humor bij, want vooraf verwacht geen Brit dat ‘The Three Lions’ hoge ogen gooit op het WK. Maar het frisse, jonge team van Gareth Southgate speelt verrassend goed. Hoe beter het gaat, hoe groter het vertrouwen. In de halve finale gaat het uiteindelijk toch mis: Kroatië is na verlenging te sterk. Nu, 3 maanden later, staat dit duel weer op het programma. Kroatië is na de verloren finale met 6-1 van het veld geveegd door Spanje. Engeland verliest ook van dat land, maar met een bescheiden 2-1. Beide landen proberen dus in het spoor te blijven van Spanje, want de verliezer van deze wedstrijd haakt af voor de eerste plek in groep 4 van de Nations League A.

Kroatië – Engeland, vrijdag 12-10, 20:45u

 

Doe mee met de prijsvraag!