In GOAL! lees je elke maand een Voetbalsprookje. Een mooi verhaal dat altijd goed afloopt. Maar vandaag is het voetbal Halloween en laten we je griezelen. Niet met bloed, maar met de nachtmerrie van elke speler: in de laatste seconde verliezen en een voetbalvloek.

Voetbal Halloween

De nachtmerrie van AZ

Er was eens een club uit Alkmaar die in 2007 de kans krijgt om kampioen van Nederland te worden. Ze staan op de laatste speeldag bovenaan. Ajax en PSV hebben evenveel punten, alleen is het doelsaldo van AZ veel beter. Bovendien speelt het team van trainer Louis van Gaal tegen Excelsior: een club die sowieso nacompetitie tegen degradatie moest spelen. Dat kan dus eigenlijk niet fout!

Na iets meer dan een kwartier…

…worden ze bij AZ toch wel een beetje nerveus. Keeper Boy Waterman krijgt rood en de penalty die hij veroorzaakt gaat erin. AZ komt terug en bij rust is het 1-1. Het kan dus nog! PSV en Ajax hijgen AZ wel als een angstaanjagend spook in de nek: zij staan halverwege hun wedstrijd voor. Na rust begint Excelsior messcherp en de club uit Rotterdam komt op 2-1. AZ voelt de bui al hangen, maar plotseling maakt spits Danny Koevermans 2-2. Dan krijgt een Excelsior-speler ook nog rood: Alkmaar mag weer hopen. Het elftal knokt voor wat het waard is tegen ‘Het Monster van Woudestein’. Maar vlak voor tijd slaat het noodlot toe: Excelsior maakt de 3-2 en de droom van Louis van Gaal valt in duigen. Ajax, dat voor de wedstrijd 2e staat wint wel van Willem II, maar ze scoren net te weinig. PSV wint met 5-1 waardoor ze op doelsaldo de titel grijpen. Voetbal Halloween viel vroeg in Alkmaar…

Luister hier naar het bizarre verslag van die horrordag.

De speler die het scoren verleerde

Er was eens een voetballer die al op jonge leeftijd vlucht uit Burundi. Het is er vreselijk voor hem en hij komt terecht in Engeland. Al snel blijkt dat hij goed kan voetballen en Saido Berahino speelt voor veel van de jeugdteams van Engeland. En hij scoort overal, aan de lopende band. De talentvolle voetballer wordt gezien als de toekomstige spits van Engeland. Ook bij z’n club West Bromwich Albion, waar hij sinds z’n 11e speelt, geloven ze in de gouden toekomst van de in Afrika geboren Saido. Hij doet het er zo goed, dat Tottenham in 2015 de dan net 22-jarige aanvaller wil kopen. Maar West Brom vindt het geboden bedrag niet genoeg.

De vloek van Saido

Ook andere clubs bieden niet genoeg voor de aanvaller waardoor hij ontevreden verder moet. Het lijkt wel of het tot een vloek leidt: Berahino scoort steeds lastiger en in februari 2016 mist hij zelfs 2 penalty’s in รฉรฉn wedstrijd. Een nachtmerrie voor elke aanvaller! In 2016/17 begint hij het seizoen bij West Bromwich Albion, maar scoren doet hij niet. Stoke City ziet het toch nog in ‘m zitten en neemt ‘m over. In februari 2017, nadat hij al een tijd niet heeft gespeeld door een schorsing, debuteert Saido voor Stoke. De doelpuntendroogte van Berahino duurt maar voort. Sinds hij ruzie heeft gemaakt bij z’n oude club, krijgt hij nauwelijks nog een bal tussen de palen. Hij mist pingels en goede doelkansen, maar het is ook alsof hij het helemaal is verleerd. In het seizoen 2017/2018, na 31 wedstrijden zonder doelpunt, krijgt hij de kans om vanaf 11 meter aan te leggen voor eindelijk weer een treffer. Virgil van Dijk haalt Saido neer in de het strafschopgebied en eindelijk kan de aanvaller zelf zorgen voor de verandering. Hij legt de bal neer, neemt de aanloop en….

En Voetbal Halloween gaat maar door van Saido! In februari 2018 heeft hij 2 jaar niet gescoord. Aan het einde van het seizoen degradeert Stoke City uit de Premier League. Pas dit seizoen, in de Championship (het 2e niveau van Engeland), weet de voetballer uit Burundi, het land waarvoor hij tegenwoordig ook speelt, weer te scoren.

 

ย 

Vertel wie jouw Eredivisie Speler van 2018 is!