Pol van Boekel vertelt deze maand in GOAL! over de video assistent referee (VAR). De arbiter is komend seizoen zelf zowel op het veld als in de videoscheidsrechter ruimte te vinden. Die kamer vind je bij de KNVB in Zeist. GOAL! neemt er een kijkje terwijl Danny Makkelie de VAR-ruimte laat zien.

“Hallo Pol? Hier videoscheidsrechter Danny!”

Inmiddels weet je al wel een beetje hoe de videoscheidsrechter werkt. Naast het scheidsrechtersteam op het veld, zit er een VAR-team op een andere locatie om de beelden van de wedstrijd te bekijken. De hoofdvideoscheids neemt contact op met de scheids op het veld, zodra hij een situatie ziet waar hij in mag grijpen. Op het moment dat de VAR-scheids denkt dat hij bijvoorbeeld een penalty kan geven en de bal rolt uit, zegt hij dit tegen de scheids op het veld.

VAR moment

In de VAR-room

Dan is er al van alles aan de gang in Zeist, waar de videoscheidsrechters dit seizoen in een hypermoderne ruimte zitten. Het lijkt wel op een cockpit van een vliegtuig, met 5 keer dezelfde opstelling van 8 schermen, headsets en toetsenborden.

Achter die schermen, zitten 3 mensen. Aan de linkerkant zit de assistent-videoscheids. Rechts naast hem de hoofd VAR-arbiter en daarnaast de ‘operator’. Die kan super snel de beelden selecteren die nodig zijn om het moment te beoordelen. Hieronder zie je Danny Makkelie op de plek van de operator. Bij de gemiddelde Eredivisie-wedstrijd staan er beelden van 8 camera’s op dit scherm. Maar bij wedstrijden die net even wat extra’s hebben, zoals Ajax – Feyenoord, kunnen er soms wel 16 verschillende camerabeelden zijn! Alles om de situatie zo goed mogelijk te beoordelen.

Danny Makkelie in VAR room

Alle schermen uitgelegd

Het lijkt alsof een VAR niet weet waar hij moet kijken met zoveel schermen. Maar eigenlijk valt het wel mee. Op het scherm links en rechtsboven is altijd hetzelfde te zien: dit zijn de wedstrijdbeelden die worden uitgezonden op tv. De middelste 2 tv’s aan de bovenkant tonen de beelden van de camera die bij de middenlijn staat. Op deze manier kunnen zowel de hoofd VAR als zijn assistent beide beelden goed zien. Op het scherm aan de onderkant, links in het midden, worden de beelden van de middenlijn camera met een paar seconden vertraagd. Zo kan een videoscheids snel zijn blik hierop richten als hij denk dat er iets gebeurt waar hij nog eens naar moet kijken.

Knoppen VAR scheids

Deze knoppen liggen voor de neus van de videoscheids. De groene, aan de linkerkant, is om een situatie te markeren. Op die manier kan de VAR onthouden welke beelden hij nog eens wil bekijken. De rechter, rode knop, drukt hij in wanneer hij wil praten met de scheidsrechter op het veld. Handig, want anders wordt hij de hele tijd afgeleid door gepraat in zijn oor uit de VAR-ruimte!

Wanneer de videoscheidsrechter mag ingrijpen

  1. Geldig doelpunt of niet?
  2. Mogelijke strafschopsituatie
  3. Rode kaarten (maar niet gele)
  4. Persoonsverwisseling (als een kaart aan de verkeerde persoon is gegeven)

In GOAL! vertelt Pol van Boekel deze maand over de VAR, hoe het er in het stadion uit komt te zien en wat er gebeurt als de videoscheidsrechter en de hoofdarbiter op het veld het oneens zijn.

GOAL! 9 2018 met GOAL! popsocket

Check het hier