Ante Rebic schiet vaak op doel, maar begaat ook de meeste overtredingen van alle WK 2018-finalisten. N’golo Kanté verstuurt de meeste passes voor Frankrijk, terwijl Luka Modric de regisseur bij de Kroaten is. Vanavond spelen ze de belangrijkste wedstrijd van hun leven. Met deze WK-feitjes ben jij goed voorbereid op de finale!

1,8 afstandsschoten

Ante Rebic & Antoine Griezmann

Deze finalisten schieten het vaakst van buiten het strafschopgebied: 1,8 keer per wedstrijd.

3,3 doelpogingen

Griezmann & Ivan Perisic

Samen met Ivan Perisic heeft Griezmann ook de meeste schoten op doel gelost. Beide mannen deden dit 3,3 keer per wedstrijd, om precies te zijn!

Antoine Griezmann Frankrijk

4,2 miljoen

Kroatië

Met bijna 4,2 miljoen inwoners is Kroatië het land met de minste inwoners dat in een WK-finale staat, sinds Uruguay in 1950.

2 finales

Dejan Lovren

Als Lovren in de finale speelt, komt hij in de geschiedenisboeken. Hij is dan de 2e speler ooit die in hetzelfde jaar de Champions League-finale met een Engelse club speelt, én voor zijn land uitkomt in de WK-finale.

HRVATSKAAAAAAA ZAUVIJEK AJMOOO NEKA GORIII SVE ❤️❤️❤️

A post shared by Dejan Lovren (@dejanlovren06) on

10 spelers

Ligue 1 & La Liga

De Franse en de Spaanse competitie leveren de meeste spelers aan Frankrijk en Kroatië. 10 spelers verdienen hun brood namelijk in de Ligue 1, en 10 anderen in de Primera División. Olympique Marseille en Paris Saint-Germain zijn daarbij de clubs die de meeste spelers leveren. Dat zijn er 3 per club. En die spelen trouwens allemaal bij Frankrijk! Bij de Kroaten speelt elke verdediger in een andere competitie.

Ante Rebic Kroatië

3,8 overtredingen

Ante Rebic

Rebic is het boefje op het veld. De Eintracht Frankfurt-aanvaller begaat 3,8 overtredingen per wedstrijd. Dan is het ook niet gek dat hij al 2 gele kaarten heeft gepakt!

129 passes

Luka Modric & Ivan Rakitic

Modric & Rakitic geven de meeste passes van alle spelers in de WK finale. Samen versturen ze er namelijk 129 per wedstrijd. Daarvan verstuurt Modric er iets meer: bijna 69. Trouwens, bij Frankrijk zijn N’golo Kanté en Paul Pogba de passkoningen. Zij passen samen 112 keer per 90 minuten.

Luka Modric passkoning Kroatie

8 doelpuntenmakers

Bij ‘Les Blues’ hebben 5 spelers voor alle goals gezorgd, waarvan Griezmann en Mbappé allebei 3 keer scoren. De Kroaten hebben in totaal 8 doelpuntenmakers, waarvan alleen Perisic, Modric en Mandzukic meer dan 1 keer scoorden – namelijk 2 keer.

38 km/u

Mbappé

Kylian Mbappé is de snelste speler van dit WK. De 19-jarige Fransman sprintte tegen Argentinië namelijk met 38 kilometer per uur!

Mbappe Frankrijk

810 minuten

Kroatië speelt 90 minuten méér dan Frankrijk op dit WK. Dit komt door de verleningen tegen Denemarken, Rusland en Engeland. Maar alleen tegen Engeland scoorden de Kroaten ook in de verlenging. De andere wedstrijden eindigden namelijk in penalty’s!

Harry Kane Football is Coming home quiz

Doe de 'Football is coming home'-quiz