In 50 duels bij Sporting Portugal scoort Bas Dost 53 keer. Hij voelt zich als een vis in het water in Lissabon! GOAL! vraagt zich af hoe het komt dat de 28-jarige spits zo goed bij ‘de Leeuwen’ past. Dost geeft antwoord.

Bas Dost - Sporting Interview online

Bas, hoe populair ben je in Portugal?
“Pfoe, nou. Vroeger werd ik wel eens herkend, maar nu… het is echt een gekkenhuis. Loop ik op het vliegveld, beginnen ze het liedje te neuriën dat de supporters in het stadion voor mij zingen. En die Portugezen willen niet per se op de foto met je, maar ze willen je aanraken! Dat is bijzonder, echt heel anders dan in Nederland. En daar zijn het ook de vaders die zich gedragen als kleine kinderen, hè! Zijn ze met hun zoontje ergens, zien ze mij, rennen ze keihard op me af en laten hun zoon achter! Dat is toch gek?!”

Hoe komt het dat het zo goed met jou gaat bij Sporting?

“Ik heb het erg naar mijn zin in Lissabon. Het is een prachtige stad en ’s ochtends rijd ik in het zonnetje naar de training… ja, daar word ik heel gelukkig van. Lekker eten, goed weer… Op het veld maakt trainer Jorge Jesus het verschil. Ik ben de duurste aankoop die Sporting ooit deed en de trainer laat het team zo spelen, dat ik op mijn best presteer. Hij weet echt zó veel over mij, dat heb ik nog nooit meegemaakt! Legt hij de training opeens stil om iets uit te leggen, waarin hij een bepaald spelmoment uit mijn tijd bij sc Heerenveen noemt. Joh, dat ben ik al lang vergeten! Maar hij heeft zoveel gezien en onthouden, dat hij precies weet hoe ik het best speel.”

Jesus - Sporting over Bas DostVoetbal GOAL! Magazine icoonJorge Jesus: “In de teams waar ik coachte, waren de spitsen vaak de topscorers in hun competitie. Opmerkelijk genoeg scoren de spitsen in mijn teams altijd vaak. Of ze nou Bas Dost heten of anders…”

Hoe scoor je het liefst?

“Met een intikkertje. Iedereen zal misschien zeggen: ‘Jéééétje, wat een makkelijke goal!’, maar het is een kunst om precies te weten waar de bal komt. Dát hoort bij spits zijn. Dit jaar heb ik eens gehad dat een teamgenoot op de paal schiet en de bal precies in mijn voeten viel. Dat is aan de ene kant mazzel, aan de andere kant: ik sta er wel mooi. En het gekke is: voor een spits uit vorm valt die bal nooit zo lekker.”

 

Bas Dost hoofd - Sporting Interview onlineBas Dost maakte dit seizoen al 3 keer een hattrick! Vanavond speelt hij in de Portugese beker tegen FC Porto. Daar voetbalt de enige speler die Bas voorblijft op de topscorerslijst van de Primeira Liga: Jonas!