Elk jaar komen 12 toplanden uit het vrouwenvoetbal bij elkaar in Portugal. Daar strijden zij om de Algarve Cup. Nederland is er dit jaar voor de 6e keer ooit bij! Reden voor GOAL! om even met Jackie Groenen te bellen.

Hoi Jackie! Kun je uitleggen waarom de Algarve Cup zo’n mooi toernooi is?

“Het is een moeilijk toernooi om te winnen! Het schema zit ingewikkeld in elkaar. Je kunt eerste worden, maar niet eens de finaleronde spelen. Maar er spelen ook een hoop toplanden mee en je speelt altijd 4 wedstrijden. Daarom is het een fijn voorbereidingstoernooi op de WK-kwalificatie. We kunnen een hoop uitproberen. Bijvoorbeeld voetballen tegen een ploeg die zich ingraaft. En het is ook niet erg om in deze tijd van het jaar in Portugal te spelen. We hebben wel wat regen, maar geen -10°C haha! Hier is het 16°C, regen erbij… eigenlijk perfect voetbalweer!”

Logo Algarve CupIn de Algarve Cup spelen de 2 beste nummers 1 uit de 3 poules tegen elkaar in de finale. De 2 slechtste nummers 1 voetballen om de 3e plek. De 2 beste nummers 2 strijden onderling om de 5e plaats. Zo gaat het door tot de 11e plek.

Voor jou was Algarve Cup vorig jaar wel belangrijk, want toen begon Sarina Wiegman als bondscoach!

“Zeker. Het voelde voor mij alsof ik meer bij het team ging horen. Op het toernooi kreeg ik speelminuten, meer dan daarvoor. Het was eigenlijk ook de eerste keer dat ik op mijn favoriete positie ging spelen: centaal op het middenveld.”

Wat is voor jou het verschil tussen centraal spelen of aan de buitenkant?

“Centraal bepaal je het spel meer. Als je aan de buitenkant staat, of voorin, dan ben je meer afhankelijk van anderen. Soms zie je de bal een lange periode helemaal niet! En dan krijg je de bal één keer, en moet je er wat mee doen… Ik ben graag aan de bal en heb veel balcontacten nodig om me lekker te voelen in een wedstrijd. Centraal kun je bepalend zijn. Als het niet lekker gaat, kun je de bal een keer op gaan halen. Je bent bepalend en speelt meer je eigen wedstrijd.”

In welke wedstrijd heb je meer zin: die tegen Denemarken vanavond, of tegen IJsland zondagavond?

“Beiden. Het zijn verschillende tegenstanders. Denemarken is sowieso lastig. Die hebben we in de EK-finale verslagen, dus ze zijn vast uit op een revanche! IJsland is een heel fysieke ploeg. En we hebben net Japan gehad. Dat land speelt heel kort en is super snel op het middenveld. Dat zijn 3 heel verschillende wedstrijden.”

Tegen wie wil je in de finaleronde spelen?

“Canada lijkt me wel leuk, tegen Sophie Schmidt. Dan heb ik tegen alle Frankfurt-teamgenootjes die op de Algarve Cup actief zijn gespeeld! Dat zou erg leuk zijn.”

 

3 points kidssss against 1.FC Köln! #frankfurt♥

A post shared by Jackie Groenen (@jackie_groenen_14) on

Bij Japan speelt Kumi Yokoyama en bij Denemarken Cecilie Sandvej. Heb je in de voorbereiding op Nederland – Denemarken contact met Sandvej?

“Ja, die spreek ik iedere dag. Zij is één van mijn beste vriendinnen in Duitsland, super leuk om tegen haar te spelen! We zitten elkaar natuurlijk over de app een beetje uit te dagen.”

 

Woensdag wonnen jullie knap van Japan, de vice-wereldkampioen! Is het makkelijker om te voetballen tegen een favoriet dan tegen een underdog?

“Tegen een underdog spelen is altijd moeilijk. Maar wedstrijden zijn tegenwoordig altijd lastig. Vroeger won je nog wel eens makkelijk, maar die tijd is voorbij. Nu we Europees kampioen zijn laten veel ploegen zich veel meer inzakken. Dus dan moeten wij op een andere manier voetballen en ons tijdens de wedstrijd aanpassen.. Dat is iets waar we de afgelopen maanden ook wel mee bezig zijn geweest. Het gaat steeds beter. We kunnen er tijdens de Algarve Cup goed aan werken!”

 

 

Jackie Groenen Algarve Cup

Wedstrijden van de Leeuwinnen op de Algarve Cup:

Vrijdag 2 maart 19.30 uur: Nederland – Denemarken

Maandag 5 maart 16.40 uur: Nederland – IJsland