Morgen begint in Rusland het WK voetbal! Leeft het al een beetje? Wat is er zoal te doen in de Russische hoofdstad? GOAL! is in Moskou om de sfeer te peilen.

Het Loezjniki Stadion, waar donderdag de openingswedstrijd gehouden wordt, is het grootste WK-stadion tijdens dit toernooi. Maar in de nieuwe GOAL! heb je al kunnen lezen dat er in Moskou meer stadions zijn; er zijn namelijk veel grote voetbalclubs. In het Spartak Moskou Stadion komt bijvoorbeeld Argentinië zaterdag in actie tegen IJsland. En naast het stadion van Lokomotiv Moskou (de kampioen van Rusland) wordt ook gespeeld. Geen officiële WK-wedstrijden, maar toch: kinderen uit 211 landen voetballen een mini-wereldkampioenschap. Tijdens Football for Friendship spelen ze in teams met en tegen elkaar.

Aan dit toernooi doet Nederland wel mee. De 12-jarige Lisa Stengs, speelster van vv Alkmaar, is naar Moskou afgereisd om in een team, samen met kinderen uit onder andere Bhutan en Montenegro, jacht te maken op de titel. Haar ploeg, met de toffe naam ‘King Cobra’ (alle teams zijn naar een dier genoemd), wint de eerste wedstrijd. Onder andere dankzij de winnende 2-1 van Lisa! Ook de 3e wedstrijd winnen ze, maar omdat de 2e pot verloren wordt, is het toernooi na 3 wedstrijden klaar. “Ik vond het toernooi ontzettend leuk en het was ook wel tevreden over het spel,” zegt Lisa. De enige wedstrijd die ze verliezen, is tegen de latere wereldkampioen: Chimpanze.

Jesse en Lisa bij de openingsceremonie.

Lisa is trouwens niet de enige Nederlander die aanwezig is op Football for Frienship. Jesse Mosch is ook van de partij. Hij won eerder dit jaar een prijsvraag in GOAL! en zit nu  in de Russische hoofdstad als verslaggever. “Zo tof om mensen uit alle landen van de wereld te ontmoeten. Hoe vaak werk je nou samen met iemand uit Djibouti of Namibië?”

Net als Lisa, is Jesse donderdag ook bij de openingswedstrijd van het wereldkampioenschap, tussen Rusland en Saoedi-Arabië. Die wordt gehouden in het Loezjniki Stadion.  De 2 Nederlanders zijn er klaar voor, en gelukkig lijkt de WK-macotte Zabivaka ook al in zijn element!