GOAL! is in Moskou, in afwachting van de aftrap van het WK voetbal. In de Russische hoofdstad komen ontzettend veel fans samen. We liepen de Poolse supporter Piotr Szanura tegen het lijf, of beter: we liepen ‘m tegen de fiets.

In het centrum van Moskou wemelt het van de feestende supporters. Het meest opvallend zijn de Sombrero’s uit Mexico en de muzikale Peruvianen. Maar ook de Australiërs, Iraniërs, Marokkanen en Argentijnen laten zich horen. Een speciale vermelding is er voor de Colombianen. De Nederlanders staan bekend om hun maffe Oranje outfits, maar de supporters van James Rodriguez, hebben onze rol overgenomen. Overal zie je fans van ‘Los Cafeteros’ met gekke pruiken of rare kostuums.

Tussen alle uitgelaten supporters zit een man in het shirt van Polen. Voor hem een fiets, behangen met wat voetbalsjaals. “Ik ben het hele eind uit Polen komen fietsen,” vertelt Piotr Szurna. “Ik vond dat wel een mooie uitdaging. Eerst ben ik naar Kiev gefietst, voor de finale van de Champions League. Van daaruit door naar Moskou. Bij elkaar zo’n 2300 kilometer.”

De route van Piotr.

Piotr vindt het niet heel zwaar, zo’n enorm eind fietsen. “Ik doe rustig aan. Elke dag ongeveer 100 kilometer. Het heeft allemaal lekker meegezeten, dus ik heb er 3 weken over gedaan. Je moet er wat voor over hebben om je team te zien voetballen! Op 15 mei ben ik opgestapt en vandaag ben ik aangekomen.” Ruim op tijd, want Polen speelt dinsdag 19 juni z’n eerste wedstrijd in Moskou, tegen Senegal. “Ik heb er wel vertrouwen in dat we het goed gaan doen. Colombia is een echt goede tegenstander, de andere ploegen (GOAL!: naast Senegal ook nog Japan) moeten we kunnen hebben. Daarna wordt het pittig, want dan krijgen we waarschijnlijk Engeland of België. Maar toch verwacht ik niet dat ik over 2 weken naar huis kan fietsen. Polen gaat iedereen verrassen!” Of hij zijn team ook per fiets achterna reist? “Nee, de volgende wedstrijden zijn in Kazan en Volgograd, daar ga ik met de trein naartoe.”

Een beetje flauw, Piotr!

Piotr met z’n trouwe vervoersmiddel

Oranje wel op mini-WK