Vandaag strijden Besiktas en Galatasaray in een heftige derby om de eer van de stad. Maar eigenlijk hoor je niet zoveel over deze burenruzie! Net zoals de strijd tussen Genoa en Sampdoria, die één van de heftigste van Italië is. Daarom maakt GOAL! een lijstje met 5 ondergesneeuwde, maar prachtige voetbalderby’s.

1. Genoa en Sampdoria – Derby Della Lanterna

Derby Della Lanterna

De vuurtoren van Genoa, foto van Alessandro Cai

De naam van deze derby tussen Genoa en Sampdoria is ‘De Derby van de Vuurtoren’. Dit komt omdat beide teams uit de stad Genua komen, waar de aller oudste vuurtoren ter wereld staat. Beide ploegen hebben wel eens meegedaan in de Italiaanse top, maar tegenwoordig vechten ze hun strijd vaak in de middenmoot uit. Net als Italiaanse stadsgenoten AC Milan & Internazionale en AS Roma & Lazio, delen Genoa en Sampdoria het stadion. Maar vanavond om 20.30 uur zal het grootste gedeelte van Stadio Luigi Ferraris blauw-rood kleuren: Genoa speelt thuis. Check hieronder hoe dat eruit ziet.

Valencia logo

2. Valencia en Levante – Derby del Turia

Als je kijkt naar de logo’s van deze 2 clubs, kun je eigenlijk al zien dat ze uit dezelfde stad komen. Ze hebben allebei een vleermuis in het wapenschild staan! Dit dier hoort bij de stad Valencia.

 

Derby Levente Valencia

Klik op de afbeelding om de goals uit Levante – Valencia te bekijken.

Je zou denken: deze wedstrijd heet ‘Derby van de Vleermuis’.  Maar hij is vernoemd naar de rivier die door de stad stroomt: de Turia. Deze derby is niet heel vaak afgewerkt, omdat Valencia meestal één of meerdere divisies hoger voetbalde dan hun stadsgenoot. Toch weet ‘Los Che’ al 6 uitwedstrijden op rij niet meer te winnen als ze op bezoek gaan bij Levante! De laatste derby eindigt spectaculair in 2-2.

3. St. Pauli en Hamburger SV – Hamburger Stadtderby

St Pauli SpelerstunnelDe Hamburgse clubs FC St. Pauli en Hamburger SV spelen dit seizoen weer bij elkaar in één divisie. Maar het is voor het eerst dat deze derby op het 2e Duitse niveau wordt gehouden. St. Pauli speelt namelijk al eerder in de 1. Bundesliga, maar HSV voetbalde nog nooit een niveau lager! St. Pauli staat bekend als een club die dingen net wat anders aanpakt dan andere clubs. Zo lijkt het in de spelerstunnel van het Millerntorstadion wel alsof je op bezoek bent in de studio bij een rockband! Klik op de afbeelding om de tunnel te checken.

De derby bij HSV eindigt eerder dit seizoen in 0-0. Op 10 maart komt die ploeg op bezoek bij hun stadsgenoot.

GOAL_Winterboek_2018

En over 10 andere voetbaltempels in het GOAL! Winterboek

4.  Besiktas – Galatasaray

Clubs uit Istanbul spelen een hoop derby’s: in 2018/2019 staan er maar liefst 40 op het programma in de Süper Lig! De wedstrijd tegen Besiktas is voor Galatasaray niet dé derby van het seizoen. Die eer is weggelegd voor de duels met Fenerbahçe. Maar omdat ook Besiktas zich vaak mengt in de titelstrijd, staat deze wedstrijd wel op een goede 2e plaats. De 2 clubs treffen elkaar volgende week zaterdag 1 december om 17.00 uur. Is er een glansrol weggelegd voor Nederlanders Ryan Donk (Galatasaray) en Ryan Babel (Besiktas)?

5. Olympique Lyon – Saint-Étienne – Derby Du Rhone

Nabil Fekir Saint Etienne LyonParis Saint-Germain is niet de recordkampioen van Frankrijk. Zelfs Olympique Marseille behaalde niet de meeste titels in de Ligue 1. Wat denk jij: is Olympique Lyon of Saint-Étienne recordhouder?

Het antwoord: Saint-Étienne! De ploeg werd 10 keer kampioen, en dat is 1 keer vaker dan nummer 2 Marseille. Eigenlijk komt Lyon pas echt meedoen om de titel, als hun streekrivaal Saint-Étienne juist afdaalt naar de middenmoot en zelfs de Ligue 2. Toch zijn de wedstrijden die de 2 clubs uitvechten altijd zwaar beladen. De 2 steden liggen maar 60 kilometer van elkaar en liggen in het gebied Auvergne-Rhône-Alpes. Vandaar de naam ‘Derby van de Rhône’.

Vorig seizoen vernederde de ploeg van Memphis Depay hun grote rivaal in de uitwedstrijd. Het werd 5-0! Nabil Fekir was toen de grote man bij Lyon. Na zijn 2e doelpunt trok hij zijn shirt uit en toonde zijn naam aan het publiek (zie foto hierboven). De fans van Saint-Etienne waren woedend en bestormden het veld! Oeps…

De derby stond afgelopen vrijdag weer op het programma. Het werd 1-0 voor Lyon, waarbij Memphis de assist op de enige goal gaf! Jason Denayer ontving de voorzet en rondde af.

Shirt van Olympique Lyon Depay